dinsdag 30 januari 2024

Zie ons doen


Dat Vlamingen dit jaar Europa mogen laten schitteren, kunnen we alleen maar toejuichen. Het is ook prachtig dat men niet alleen inzet op innovatie, maar ook op weerbaarheid en verbinding. Want bij innovatie denken we spontaan aan Flanders Technology & Innovation, met veel demonstraties van ons technisch kunnen, en dat is natuurlijk prachtig, maar het volstaat niet langer in de wereld waarin we leven, en waarin elke natiestaat wel inzet op innovatie. Het is precies in sociale bekommernis dat we nog een eigen verschil kunnen maken. (En ik zeg dat als vader van twee dochters die sociaal werk studeren.)

Startend met sociale bekommernis van onderuit, bekruipen me twee vragen. Ten eerste: hoe kunnen we de jongeren uit de minst fortuinlijke sociale klassen, betrekken bij een hoogfeest van technologie? Het kan niet de bedoeling zijn dat zij zich aan het station vervelen, terwijl ingenieurs in zowat alle sectoren overwerkt raken. Wat ik hier schets, is misschien een grof cliché, maar ik stel met genoegen vast dat de inclusie van alle jongeren werkelijk op de agenda gezet werd, en dat is mooi.

De tweede vraag die me bekruipt, betreft de werkenden. Hoe kunnen we hun welzijn verbeteren? Het gaat hen niet zo goed. Hun weerbaarheid wordt iedere dag tot het uiterste getest. Sommigen werknemers komen niet meer rond met het schamele loon dat zij na belastingen overhouden, terwijl de werkgevers zich blauw betalen om een werknemer in dienst te houden.

In 2023 lag de werkbaarheidsgraad bij werknemers in het Vlaamse Gewest op bijna 52%. Dat is niet veel. Gaan we in Vlaanderen de werknemers gewoon verder sarren met onhaalbare cijfertjes en KPI’s of kiezen we voor een meer kwalitatief beleid, dat de hele persoon, inclusief zijn familiesituatie en welbevinden, op de voet volgt? Een beleid in de geest van nieuwe goede profeten als Simon Sinek en Brené Brown. Een bedrijfscultuur waar loyauteit en vertrouwen de norm is en niet de uitzondering.

Zie ons doen. Zie ook mijn blogs: “Wat we zelf doen, doen we beter”, “Hoe beloon je een werknemer?” en “Soulmade – Bezieling op het werk”.

Afbeelding: Antwerpen vanop MAS 2012 ©Wim Lahaye

Geen opmerkingen:

Een reactie posten