dinsdag 25 oktober 2022

De Zwijger 15 jaar


We zijn weer vijf jaar verder dan De Zwijger tien jaar. De teller staat nu op 398 blogs in het Nederlands en 182 blogs in het Engels, samen 580 blogs dus.

Zoals eerder gezegd moet je de blogs van beide talen lezen om een volledig beeld van de auteur te krijgen, ook al is hij de enige die dat belangrijk vindt.

Oorspronkelijk dacht ik een lichtvoetig politiek-satirisch weekblad te schrijven. Maar ik had te veel empathie met de slachtoffers. Ze kregen al zoveel bagger over zich heen dat ik vooral misprijzen kreeg voor het hedendaagse journalistieke bedrijf. Bovendien ontdekte ik dat ook weldenkende mensen tot uitgesproken tegengestelde standpunten konden komen, naargelang de manier waarop zij door hun geleden trauma’s de wereld hadden leren interpreteren. Mijn pleidooien voor verdraagzaamheid in de geest van de Zwijger heb ik verminderd toen ik ontdekte dat het maatschappelijk debat de zaak meer kwaad dan goed deed, door de polarisatie die er het gevolg van was. Mijn belangrijkste vaststelling bij al mijn gemijmer en geblog was misschien dat verdraagzaamheid alleen gedijt in een goed draaiende economie. Quod non.

Anderzijds schrik ik wel van mijn spirituele bewogenheid. Die kan bij mijn medemens vervreemding en spot opwekken. Ik ben niet zo bang voor de spot, want die is eigen aan het métier. Maar ik ben wel beducht voor vervreemding.

Ik vertelde al waar de naam de Zwijger vandaan komt. Volgens Ludwig Wittgenstein moet je zwijgen over datgene waarover je niet spreken kan. Die regel heb ik inderdaad flagrant met de voeten getreden. Ik heb ook niet gezwegen over de Ultieme Zwijger. Die manifesteerde zich bij Elia in een zachte bries en zweeg volkomen toen Pilatus vroeg: “Waarom zegt U niets tegen mij?”.

Ik vraag het ook een beetje aan de lezer: “Waarom zegt u niets tegen mij?”. Gebruik de Google reply of de Facebook reply, of stuur me een e-mail als u de opmerking liever niet publiek wil maken. Laat het weten als er ergens een blog was die u aangesproken heeft. Het doet altijd veel plezier.

Foto: Lahaye in Den Haag, bij het ruiterstandbeeld van Willem De Zwijger 2017©Wim Lahaye

1 opmerking:

  1. Geachte Zwijger
    Bij deze wil ik u proficiat wensen met het 15 jarige bestaan van de blog! Zelf ben ik de blog nog maar recent beginnen lezen. Een interessante blik op wereldse onderwerpen! Ik blijf zeker volgen.
    Met vriendelijke groet
    Ruben Otter

    BeantwoordenVerwijderen