dinsdag 30 maart 2021

Troost voor Perfectionisten

Perfectionisten kunnen wel eens ontmoedigd raken. Ze zien glashelder wat er allemaal fout loopt, maar de weg naar verbetering is lang en moeilijk. Japanse automobielfabrikanten weten dat zeer goed. In de jaren negentig moesten ze hun productieprocessen sterk verbeteren om concurrentieel te blijven op de wereldmarkt. Ze vonden het idee uit van de continuous improvement, en creëerden Kaizen. Het idee is eenvoudig: in plaats van een onhaalbaar project te plannen, breng je iedere dag kleine “incrementele” verbeteringen aan in de goede richting. Het kost dan wel wat tijd en geduld voor je gaat ontdekken dat je vooruitgang gemaakt hebt.

Nu kan je in vele verschillende domeinen perfectionistisch zijn. Misschien heb je graag je tuin perfect in orde. Misschien wil je de held zijn op je werk of ben je meer een familiemens? Misschien wil je zoveel mogelijk talen spreken? Of misschien streef je ook naar volmaaktheid langs een meer spiritueel pad? De ergste perfectionisten in dit laatste domein werden vroeger wel eens kluizenaar in de woestijn; we noemen ze woestijnvaders. Ze leerden gewoonlijk door beproevingen dat de weg naar de volmaaktheid niet eenvoudig is.

In de zevende eeuw leefde er in de Sinai woestijn eentje met de naam Johannes. Zijn jongere collega’s vroegen hem op welke manier je de hemel kon bereiken. Zijn antwoord was heel eenvoudig: je zet elke dag een klein stapje, zoals op de sport van een ladder. Met die ladder kom je beslist ooit in het paradijs. Die woestijnvader is vandaag gekend als de heilige Johannes Climacus, in het Nederlands is dat Sint-Jan-met-de-Ladder. Hij wordt elk jaar herdacht op 30 maart, en vaak is dat het einde van de vasten. Dat is een geschikt moment en een goede troost voor de perfectionist die wel eens twijfelt aan de vooruitgang die hij dit kwartaal al gemaakt heeft.

Ik verwijs ook naar mijn blogs Alles kan mooier, alles kan beter en naar Aswoensdag, de rijkdom van vrijwillige armoede. In het Engels heb ik ook Believe in Personal Progress.

2023: Deze blog was het eerste deel van mijn trilogie over de goedheid, neergeschreven jaarlijkse bedenkingen bij de veertigdagentijd. 

Trilogie over de goedheid

30/3/2021
29/3/2022
28/3/2023

Foto: (1) free cultural work (2) Sint-Catharina klooster in de Sinai, 1988 ©Wim Lahaye 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten