zondag 8 januari 2017

Geduld moet je oefenen


Geduld is een miskende deugd. We leven in een tijd van hyperactiviteit met Tantaluskwellingen omdat alles binnen handbereik lijkt te liggen. Nochtans vergen alle dingen die echt waarde hebben, ook tijd. Wat heeft echte waarde? Ik denk aan kennis, opleidingen en vaardigheden, maar ook aan goede menselijke relaties en vrede.

Wat opleidingen en vaardigheden betreft, vele studenten en jong afgestudeerden worstelen eerder met een tekort aan geduld dan met een tekort aan talent of ijver. Er is de 10 000 uur regel, die Malcolm Gladwell vermeldt in zijn boek Outliers. Hij stelt dat je 10 000 uur praktijkervaring moet verzamelen om werkelijk uitstekend te worden in een bepaald vak. De regel is zeker van toepassing voor electronica en software ontwikkelaars, maar bijvoorbeeld ook voor schilders en muzikanten, als ze tenminste een hoog niveau willen bereiken.

Er zijn twee grote problemen met geduld. Een eerste probleem is dat niet alle belanghebbenden hetzelfde geduld tonen voor dezelfde doelstelling. Jouw project kan dus afgebroken worden, niet omdat je zelf te weinig geduld hebt, maar omdat iemand anders te weinig geduld heeft (jouw manager of jouw professor bijvoorbeeld). Oorlog is uiteindelijk altijd een gevolg van ongeduld bij vredesbesprekingen, maar één ongeduldige partij is voldoende om het gesprek af te breken.

Een tweede probleem met geduld is dat het geen algemene permanente eigenschap is. Je hebt geen geduld, maar je oefent geduld uit in specifieke omstandigheden en voor een specifiek doel. Eén zwak moment, met te weinig geduld, kan een gans project op de helling zetten. Je kan eventueel ook zeer geduldig zijn in het één, en tegelijk zeer ongeduldig in het ander.

Het goede nieuws met geduld is dat het je kan brengen naar dingen die echt waarde hebben. Als je die dingen bereikt, kan je ook bewonderd worden voor de manier waarop je dat bereikt hebt. En dat is het verband tussen geduld en moed: moed is ook een deugd die tot waardevolle dingen leidt. En dus kunnen mensen bewonderd worden voor hun moed en hun geduld.

Ik verwijs ook naar mijn blog "Beschleunigung".

Geen opmerkingen:

Een reactie posten