woensdag 28 december 2016

Kindermoord te Bethlehem


In de loop van de eerste twaalf dagen na Kerstmis herdenkt de Kerk nog heel wat andere zaken dan de geboorte van Christus zelf. Op 28 december vindt wellicht de meest merkwaardige herdenking plaats: die van de moord op de onschuldige kinderen te Bethlehem. En zoals u al kon raden, is het weer mijn bedoeling de hedendaagse relevantie aan te tonen van de verhalen die vergeten werden.

Ter herinnering: nauwelijks is een vredeskind geboren, of het kwaad slaat hard toe. Herodes heeft tot zijn grote ontzetting vernomen dat er een nieuwe koning geboren is en laat uit voorzorg alle recent geboren kinderen uitmoorden in de streek rond Bethlehem. Maar Maria en Jozef slagen erin op tijd te vluchten met hun kind. Men gaat er vandaag van uit dat het verhaal eigenlijk een recuperatie is van een historische misdaad die misschien niet eens door Herodes begaan werd maar die literair goed paste in de mythevorming rond de persoon van Jezus. Want om de moed van het goede in de verf te zetten, heb je een extreem kwaad nodig. En in alle menswaardige culturen is kindermoord het grootste kwaad dat men kan begaan, zeg maar de grootste zonde tegen het leven zelf.

Toen ik dit bizarre verhaal voor het eerst hoorde, dacht ik dat dit om een unieke gebeurtenis in de wereldgeschiedenis ging, als het ware de grootste wandaad die denkbaar was. Maar nadien leerde ik dat er andere kindermoorden hadden plaatsgehad zoals bij de Spaanse furie in Antwerpen. Ik besef nu dat kindermoord schering en inslag is, ieder jaar opnieuw en nog steeds vooral in het Midden-Oosten, waar kinderen ingezet worden om aanslagen te plegen, vaak met andere onschuldige kinderen als slachtoffer. En waar jaarlijks talloze kinderen door mijnen gedood of gewond worden.

Dat we op 28 december de “onschuldige kinderen” moeten gedenken is dus geen grap van de katholieke kalender. Het is een kans om stil te staan bij een vorm van collectieve waanzin die zich nog steeds voltrekt. Laat het een jaarlijkse manifestatie worden van ons innerlijk en uiterlijk verzet tegen alle vormen van geweld tegen kinderen en tegen zwakkeren in het algemeen. 

Picture: Pieter Bruegel de Oude, Kindermoord te Bethlehem. This is a freely licensed work, as explained in the Definition of Free Cultural Works.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten