dinsdag 17 december 2019

Alles kan mooier, alles kan beter

Deze zin uit het liedje “Laat ons bidden” van Noordkaap is ons op het lijf geschreven. In onze hedendaagse cultuur kunnen we het niet laten, ontevreden te zijn met wat we hebben. We zijn rusteloos op het werk en thuis omdat we voortdurend kansen zien om alles mooier en beter te maken en omdat we bang zijn, kansen te missen. We kunnen het sub-optimale zelfs niet verdragen, of dat nu de plaats is waar een product vervaardigd wordt, of de kleur waarin ons huis geschilderd is.

We hebben onszelf wijsgemaakt dat optimalisering de basis van succes is, maar is dat wel zo? Kan doorgedreven optimalisering ook een oorzaak van mislukking zijn? Wie voortdurend sleutelt aan het sub-optimale, zal veel tijd en energie verliezen aan zijn transformatie-processen en nooit tot rust komen, omdat in een hedendaagse omgeving alles sowieso permanent verandert. Voordat je weer een nieuwe vestiging voor je productie gevonden hebt, zijn de omgevingsvoorwaarden weer veranderd, en kan je je hele plan weer herschrijven.

De drang naar optimalisering berust vaak op een intellectuele chantage: “Als je dit niet verandert, zal je eeuwig spijt hebben dat je de top niet bereikt hebt, en je zal weten dat het je eigen fout is.” We dwingen onszelf voortdurend in een toestand van hyperactiviteit. Ik verwijs ook naar mijn blogs: Beschleunigung” en “Vloeibare Waarden”.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten