dinsdag 7 januari 2020

Christus Mansionem Benedicat


Rond het feest van Driekoningen bestaan prachtige tradities. Het sterzingen is daar de meest bekende van. Minder bekend is hoe die sterzangers een merkteken kunnen achterlaten op het huis dat zij bezocht hebben. In sommige streken van Nederland en Duitsland brengt men de leuze CMB op de voorgevel van het huis aan, hetzij met een krijtje, hetzij met een papiertje. Op het eerste gezicht lijkt dat een middel om concurrerende sterzangers weg te houden, en dat is het misschien ook wel, maar het heeft een diepere betekenis.

CMB staat voor "Christus Mansionem Benedicat". Benedicat is een Latijnse conjunctief en een conjunctief drukt altijd een wens uit: "dat Christus dit huis moge zegenen". Het betekent dus niet dat je huis veilig is. Je drukt gewoon de wens uit dat je gezin het nieuwe jaar goed mag doorstaan, en wel met de hulp van Christus. CMB staat ook voor Caspar, Melchior en Balthasar, de namen van de drie wijzen uit het oosten. De 20 en de 19 geven hier het jaartal van de zegening aan. Dit jaar moet dat dus 20 en 20 zijn. De woorden en letters worden vaak aan elkaar geregen met kruisjes en sterretjes.

Het is een mooie traditie, die ook in Vlaanderen haar plaats verdient. Het wordt tijd dat mensen gaan inzien dat dergelijke tradities de beste remedie vormen tegen de verzuring van onze samenleving. En je hoeft helemaal niet gelovig te zijn om mee te doen met de traditie en om elkaar te wensen dat het verder goed mag gaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten