dinsdag 22 januari 2019

Naderbij Nederland


In een tijd waarin de Europese gedachte onder druk staat, loont het de moeite even terug te gaan naar de eerste Europese samenwerkingsverbanden. De Benelux bracht niet alleen belangrijke samenwerking tot stand tussen de drie Lage Landen; het was ook een gangmaker in de Europese eenwording. Een vernieuwde belangstelling voor Benelux samenwerking zou een goed alternatief kunnen zijn voor de stokkende Europese motor, die overigens aan een grondige revisie toe is. Een sterke Benelux kan ook meer gewicht inbrengen in de besluitvorming met supermachten Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. (En wie me kent, weet dat ik het Verenigd Koninkrijk hier bewust laat staan.)

De geschiedenis heeft de relatie België (Vlaanderen) – Nederland niet altijd gemakkelijk gemaakt. Maar het wordt tijd om die bladzijde om te slaan. Vorig jaar werd alvast een standbeeld voor Willem I opgericht in Gent en inmiddels erkennen heel wat mensen het belang van die te korte hereniging met Nederland. We hebben er wel degelijk alle belang bij, samenwerking met Nederland te stimuleren. Een mooi voorbeeld stond onlangs te lezen in het tijdschrift Neerlandia (2018 -04, 2018-01), waar de fusie aangehaald werd tussen de havens van Vlissingen, Terneuzen en Gent, de zogenaamde North Sea Port. Een win-win situatie voor alle betrokkenen. Ook in het academisch onderwijs zou meer en beter samengewerkt kunnen worden. In Nederland hebben ze te weinig Nederlandse lessen en in Vlaanderen te weinig Nederlandse teksten. Met een grotere afzetmarkt (15 + 6 miljoen inwoners) kan je betere cursussen maken voor een lagere prijs.

De samenwerking is niet altijd gemakkelijk omwille van verschillen, maar het zijn net die verschillen die de meerwaarde creëren. Het zijn misschien stereotypes maar men noemt geen Nedervlaamse koe bont of er is een vlekje aan: Vlamingen zijn wroeters, Nederlanders zijn verkopers, Vlamingen houden van pragmatisch compromis, Nederlanders van een uitgedebatteerd ideaal. Vlamingen hanteren diplomatie; Nederlanders zijn kampioenen in directheid.

Het allergrootste voordeel: een Benelux voetbalploeg zou werkelijk wereldkampioen kunnen worden! Zeg nu zelf: zelfs als België piekt op een WK, moet het nog door het oog van de naald kruipen om een tornooi te kunnen winnen. Denk ook terug aan de historische, onvermijdelijke nederlagen van Nederland tegen Duitsland. Met de beste Nederlandse en Belgische spelers en een dure Luxemburgse trainer zouden we Duitsland en Brazilië elke vier jaar naar de kroon steken.

Ik verwijs ook naar mijn blogs: “De Strijd om de Stroom”, “De Verenigde Lage Landen”, “Nederlands” en “The European Paradox”.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten