Brussel en Antwerpen liggen maar 50 km uit elkaar. Maar het lijkt soms een lichtjaar te zijn. Het havenbedrijf is belangrijk voor verleden, heden en toekomst. Onze politici, onze pers en onze medeburgers schijnen dat niet altijd goed te beseffen. Ongeveer 25% van onze rijkdom is direct of indirect gerelateerd aan de aanwezigheid van zeehavens in Vlaanderen.
Hoe komt dat? Het lijkt evident maar havens zijn belangrijke knooppunten van logistiek. Havens moeten geconnecteerd zijn met het binnenland en met elkaar via een zogenaamd multimodaal netwerk, waarbij je telkens de snelste en duurzaamste weg kiest voor iedere verplaatsing. Ons dicht bevolkt land, met kleine onderling verbonden steden, biedt heel wat mogelijkheden, maar ook heel wat uitdagingen inzake logistiek. Mobiliteit is misschien wel dé grote flessenhals van onze economie. Er is nog gigantisch veel werk te verrichten, maar Flanders Space en VIL bekijken de mogelijkheden van het hyperloop project. Brussel en Antwerpen blijven dan wel 50 km uit elkaar liggen maar het traject kan blijkbaar ook in zes minuten!
Ons roemrijk
maritiem verleden heeft er nu wel een aantal interessante plekken bij, zoals
het museum MAS en het Red Star Line museum. Misschien verdienen de oude scheepswerven in Hoboken een beetje herwaardering. Ons maritiem verleden verdient
inderdaad bescherming. Maar krijgen ons maritiem heden en onze maritieme
toekomst wel altijd de aandacht die ze verdienen? Als ze in het nieuws komen
heeft dat altijd te maken met rampen en geschrapte milieuvergunningen. Hyperloop
en andere toekomstprojecten kunnen het nieuws positiever kleuren. En er leven nog
heel wat andere ideeën.
Ik verwijs ook
naar mijn blogs Aan de rand van de wereld en Zie ons doen. De natuurlijke rijkdom van Vlaanderen kwam ook
aan bod in mijn Vlaamse canon over geschiedenis.
Foto: Rijnkaai Antwerpen
2023 ©Wim Lahaye
Geen opmerkingen:
Een reactie posten