dinsdag 12 maart 2024

Competitie in Ongelijkheid


Onze tijd is obsessief bezig met evaluatie. Dat komt omdat we obsessief bezig zijn met geld. Er is niet genoeg voor iedereen, en dus zijn we krenterig. We betalen geen cent te veel aan luilakken. Alles moet objectief en optimaal zijn. We denken dat we goed kunnen evalueren. Iedereen gelijk aan de start en meten met de chronometer. Geen favoritisme, gelijke-kansen beleid heet dat. Wie wil dat zo? Zij die de rat race gewonnen hebben. Een meritocratisch systeem is goed voor diegenen die jouw staat van verdienste mogen opmeten.

Maar mensen zijn geen fabricaten van een productielijn. Ongelijkheid is het enige waar we gelijk in zijn. De lessen voor de XXIste eeuw van 2023 waren helemaal aan het thema ongelijkheid gewijd. Mensen lijken wel gelijk aan de start van de rat race te verschijnen, maar ze dragen een verschillende rugzak. We weten dat wel, en daarom willen we alle ongelijkheden mordicus uit de wereld bannen. We willen huidskleur, gender, afkomst en familienaam bannen uit het CV om bias te vermijden. Maar andere ongelijkheden worden volkomen genegeerd, omdat ze niet weggewerkt kunnen worden. Gezondheid bijvoorbeeld, mentaal welzijn, kwetsuren en gezinslast.

Je kan onrechtvaardig zijn door gelijken ongelijk te beoordelen. Maar je kan ook onrechtvaardig zijn door ongelijken gelijk te beoordelen, dat wordt volkomen vergeten. Competitie is misschien leuk in de sport, maar laat het geen pretbederver worden in het leven, want de medailles gaan meestal niet naar wie het verdient. Onze schijn-meritocratie kan wat mij betreft op de schop.

Ik verwijs ook naar mijn blogs “De Werkers in de Wijngaard”, "De paradox van de ambitie" en “Armoede: oorzaak van alle problemen”. Verder vond ik deze prachtige beschouwing van Casa 19 heel inspirerend.

Foto: Marcus 12(43) “Deze weduwe heeft meer dan allen gegeven” glasraam uit de kapel van het Sint-Ursula-instituut in OLV Waver. 12/12/2021©Wim Lahaye

Geen opmerkingen:

Een reactie posten