dinsdag 1 oktober 2024

Groter dan mijn geloof

 

In de maand oktober schrijf ik altijd iets over geloof. Dat heeft te maken met deze 1ste oktober die de feestdag is van de ‘kleine’ Theresia van Lisieux. Misschien hebt u nooit over haar gehoord maar zij stierf in 1897 zeer jong als karmelietes en werd met afstand de meest populaire heilige in de twintigste eeuw. Miljoenen pelgrims bezochten al haar graf in Lisieux in Normandië. Daar vind je deze reuzegrote basiliek die in de pompeuze stijl van de Sacré-Cœur op Montmartre gebouwd werd. In het Sint-Albertuscollege van Haasrode hoorden we geregeld iets over de kleine Theresia, ook al begrepen we pas veel later waarom.

Waarom is die zuster uit Lisieux nu zo interessant voor onze tijdgenoten? In deze hyper-individualistische tijd, is ieder zelf de maatstaf van de dingen. Je moet je geloof maar zelf bepalen en cultiveren. Geloof wordt gezien als iets dat je zelf kiest en vormgeeft, iets dat je zelf controleert. Het geloof is dan steeds kleiner dan het individu. Maar kan er ook een collectief geloof bestaan dat het individueel geloof overstijgt? Voor Theresia was dit beslist zo. Zij was groot in het geloof maar zelf zou zij gezegd hebben dat haar persoonlijk geloof maar klein was.

Geloof is een zaak van de wil. Het is de moed en de wil om de geschiedenis van Jezus en zijn leerlingen binnen te gaan. Het is geen mechaniekje dat je controleert. Het is iets dat groter is dan jezelf. Anderen kunnen er iets over weten en kennen dat jij nog niet kent. Iedere metafoor loopt ergens mank maar stel het je voor als een prachtig paard waar je wel een band mee hebt. Je kent het nooit 100%, maar je leert altijd bij en je vertrouwt het op je wilde tocht door het leven, omdat je weet dat het je door moeilijke tijden kan loodsen. Je kan het niet helemaal controleren. Als je de teugels te hard aanspant, wil het paard niet rijden. Je moet de teugels een beetje loslaten om de kracht van het paard te ontdekken. De vergelijking loopt mank omdat het niet jouw paard is, maar het paard van een ganse gemeenschap.

In het Engels spreken we niet over belief maar over faith (Frans: foi). Faith is afkomstig van het Latijnse fides en betekent zoveel als vertrouwen. Geloof is geen zekerheid maar vertrouwen.

We benadrukten hier de groot(s)heid van het geloof. De schoonheid van het geloof is minstens even belangrijk. Ik verwijs ook naar het Grieks Geloof van Lucas.

Foto: Sint-Theresia basiliek van Lisieux 1997 ©Wim Lahaye

Geen opmerkingen:

Een reactie posten