dinsdag 31 oktober 2023

De schoonheid van Frans-Vlaanderen


Voor mij begint de schoonheid van Frans-Vlaanderen bij de schoonheid van Belle (Fr.: Bailleul), een klein gezellig stadje dat je gemakkelijk vindt als je vanuit Poperinge de grens oversteekt. Van mijn oudst bekende voorvader Martinus Lahaye weten we alleen dat hij uit Belle afkomstig was en misschien werd hij wel gedoopt in deze Sint-Vaastkerk van Belle. We weten wel zeker dat zijn zoon Carolus (‘Charles’) Lahaye geboren werd in het aangrenzende dorp Berthen in het jaar 1621 en overleden is in Boeschepe in 1701. Het is in Boeschepe dat de meesten van mijn voorvaderen hun leven zullen doorbrengen tot ene Judocus (‘Joos’) Lahaye onder het bewind van Napoleon de weg vindt naar Woesten bij Poperinge. Zijn zoon brouwer Guillaume Frederic (Free) Lahaye was de grootvader van mijn grootvader en peter Guillaume ('Willem') Felix Frederik Lahaye, die mij de Zwijger noemde. De andere zoon van Joos Lahaye was Amand Desiré Lahaye, eveneens brouwer en stamvader van brouwerij ’t Zwynland in Poperinge, nog altijd een bekende naam in de streek.

Boeschepe ligt vlakbij de Katsberg, één van de vier heuvels die op de grens met Frankrijk uit het niets lijken op te duiken en waar Keltische vondsten gedaan werden. Op die Katsberg kan je heerlijk wandelen en rusten rond een trappistenabdij aldaar.

Een meer bekende parel van Frans-Vlaanderen is Sint-Winoksbergen (Fr: Bergues), iets groter dan Belle en een ideale plek voor een Vlaamse city trip met een eigen belfort en een postkantoor dat bekend raakte uit de film Les Ch’tis.

Rijsel is natuurlijk ook een bezoek waard. Merkwaardig is dat de Vlaamse Leeuw hier overal met liefde uitgehangen wordt. We zijn duidelijk welkom. Tegelijk heeft dat natuurlijk ook te maken met de relatieve armoede van de streek tegenover ons West-Vlaanderen; er speelt een geografisch matteüseffect. Maar Frans-Vlaanderen is wellicht ondergewaardeerd als toeristische bestemming.

Foto’s 2015-2022©Wim Lahaye

Geen opmerkingen:

Een reactie posten