dinsdag 18 juli 2023

De afbraak van het gezag


Mondige burgers manifesteren zich graag in de sociale media. Ze kunnen er hun gal spuwen op het ganse politieke spectrum: van rechtse fascisten en vreemdelingenhaters tot incompetente centrum politici en linkse rakkers die ons in het verderf willen storten met hun klimaatpolitiek en hun vrijgevigheid aan werkloze stumperds.

Daar bovenop komen de kleine schandaaltjes van politici die een leugentje verteld hebben. Misschien hebben ze wel eens een onheus gebaar gemaakt naar een collega. Die kleine voorvallen genieten een overdreven aandacht in de sociale media en in de pers. Nu kan een zeldzaam voorval wel relevant zijn als er aanwijzingen zijn naar echte corruptie of naar ander opzettelijk kwaad. Maar laat dit dan aan de rechterlijke macht over en laat het de instellingen niet blokkeren. De ‘kritische ingesteldheid’ van de mondige burger dient hier geen enkel gemeenschapsdoel. De mondige burger zet vooral zichzelf graag in de kijker.

Het is ook merkwaardig dat de attitude van de mondige burger totaal verandert wanneer die de politicus plots op bezoek krijgt in diens werkplaats of op een openbare plaats waar een lintje doorgeknipt moet worden. De mondige burger transformeert dan als bij wonder in een buigend knipmes of een hielenlikkende vazal, steeds klaar voor een handje, een praatje of een selfietje met de betrokken politicus. Deze miraculeuze transformaties voltrekken zich iedere dag opnieuw. Om der wille van de smeer likt de kat de kandeleer.

Maar het voortdurend spuien van kritiek op het gezag blijft nooit zonder gevolg. Het leidt uiteindelijk tot de afbraak van het gezag en die kan ons voeren naar een sociale revolutie die niet alle mondige burgers zouden willen meemaken.

Ik verwijs ook naar mijn blogs “De Waan van de Dag” en naar “Macht en Gezag”.

Foto: Depot Boijmans Van Beuningen Rotterdam 2022 ©Wim Lahaye

Geen opmerkingen:

Een reactie posten