dinsdag 11 december 2018

Eeuwige Winst


Dit boek van Didier Pierre en Geerdt Magiels draagt de ondertitel: “Hoe circulaire economie werkt voor ondernemers”. Het is een ideale eye-opener met betrekking tot het actuele, doch eeuwenoude principe van de circulaire economie. Sinds de invoering van de gescheiden afvalophaling zijn we al een beetje vertrouwd geraakt met recyclage van materialen, maar we beseffen nog te weinig hoeveel voordeel we nog kunnen halen uit het directe hergebruik van producten en product-onderdelen, zowel inzake milieubelasting als inzake behoud van inherente waarde.

De auteurs maken duidelijk welke de voordelen zijn van “korte” cirkels in de circulaire economie. Ze geven talrijke schitterend voorbeelden van ondernemingen die de principes van de circulaire economie reeds toepassen. Het is wel een uitdaging om de gebruikte producten en materialen terug naar het begin van de productieketen te brengen met een extra logistieke keten, tegen de vandaag meer gebruikelijke richting van de afvalberg in. In het boek vind je talrijke voorbeelden van ondernemers die het nu anders doen in verschillende domeinen, zoals de productie en het hergebruik van matrassen, kantoormeubilair, vloerbedekking en bouwmaterialen. Die ondernemers moeten vandaag nog heel wat conformisme doorbreken. De overheid kan hier helpen door niet-duurzame oplossingen zwaarder te gaan belasten dan duurzame oplossingen, eventueel ook door fabrikanten te verplichten hun ganse milieubelasting in kaart te brengen, te meten en eventueel te delen met de klant. (In deze blog  bespreek ik een technologie die dit mogelijk maakt).

Het boek kan ons inspireren een aantal dingen anders  te doen, niet alleen in de onderneming maar ook thuis! Het vergt een beetje moed om tegen de stroom in te roeien maar het loont de moeite en op lange termijn kunnen we niet meer anders.

Bij de start van het boek ook een prachtige tekst voor ingenieurs uit Terre des Hommes van Antoine de Saint-Exupéry: “La machine elle-même, plus elle se perfectionne, plus elle s’efface derrière son rôle. …..Au terme de son évolution, la machine se dissimule.

Ik verwijs naar mijn vorige blogs in economie en ecologie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten