maandag 1 juni 2009

RFID technologie in bedrijfsprocessen

RFID staat voor Radio Frequency Identification. De technologie laat toe gegevens te lezen of te schrijven naar geintegreerde schakelingen (chips mét antenne, ook tags genoemd) met behulp van elektromagnetische golven die vanop korte of middellange afstand gestuurd worden vanuit een RFID reader/writer. Misschien kent u deze technologie al. Vele bedrijven gebruiken security badges op basis van RFID technologie. Ook winkeldiefstal-detectoren zijn vaak gebaseerd op RFID technologie. RFID wordt op dit moment al veel gebruikt in de logistiek.

De Europese Commissie gelooft sterk in het potentieel van deze technologie. Enerzijds kan gewerkt worden aan de kostprijs van de readers en de tags: die moet dalen. Anderzijds kunnen en moeten de prestaties van de technologie naar omhoog. De chips hebben steeds meer capaciteit wat betreft geheugen en verwerkings-snelheid. Bij IMEC wordt zelfs gewerkt aan de wasbaarheid van deze chips.

Onze organisatie EuroTeleServ neemt deel aan een onderzoeksproject van het 7de kaderprogramma van de Europese Commissie. Het project heet Cuteloop, wat staat voor 'Customer in the loop' en het wordt geleid door ATB Bremen. De bedoeling is na te gaan hoe RFID technologie en gedecentraliseerde gegevensverwerking kunnen bijdragen tot efficiënte bedrijfsprocessen, ook en vooral bij KMO's. EuroTeleServ onderzoekt de combinatie met satellietnavigatie (GNSS) technologie.

De lange termijn visie die de Europese Commissie in dit onderzoeksprogramma voor ogen heeft is het zogenaamde "Internet of Things". De idee is dat ieder 'ding' (product, halffabricaat, werktuig of persoon) een identiteit op het internet zal verwerven zodat alle gegevens van waar dan ook toegankelijk zijn voor wie over de nodige rechten beschikt. GPS en Galileo moeten ervoor zorgen dat niet alleen de huidige positie van een product bekend is, maar ook de volledige route die een product afgelegd heeft. Op die manier kunnen bij voedsel contaminaties met pesticiden of ziektekiemen opgespoord worden en kunnen ook de voedselkilometers bepaald worden.

(Afbeeldingen van Fraunhofer en RFIDA)

http://www.cuteloop.eu

Geen opmerkingen:

Een reactie posten