maandag 25 mei 2009

S-Band: een nieuwe doorbraak in de satellietcommunicatie


Op 3 april jongstleden werd Eutelsat's W2A satelliet gelanceerd. De satelliet werd gebouwd door Thales-AleniaSpace (foto) en heeft een bijzondere lading aan boord, een zogenaamde S-band transponder. Deze zal commercieel geexploiteerd worden door SOLARIS Mobile, een joint venture onderneming opgericht door SES Astra en Eutelsat. Het bijzondere aan deze S-band transponder is dat hij communicatie mogelijk maakt met mobiele telefoontjes en met modems in voertuigen via twee frequentie-banden van 30 MHz (1 voor zenden, 1 voor ontvangen).

Een tweede bijzonderheid is dat deze S-band frequenties, uiteraard mits inachtname van een aantal regels, ook op onze aardbodem mogen gebruikt worden. Dat maakt het mogelijk een satellietsignaal op aarde te ontvangen en lokaal te versterken, zodat het ook binnenshuis goed kan ontvangen worden. Er werd een zogenaamde DVB-SH standaard ontwikkeld om dit frequentiespectrum efficiƫnt te gebruiken.

Deze technologie zal het bijvoorbeeld mogelijk maken televisie te ontvangen vanaf een draagbare telefoon of in een voertuig. Verder kan men er zogenaamde locatiegebaseerde diensten mee oproepen. De nieuwe technologie vindt ook zeer nuttige toepassingen in het genereren van hulpdienst-signalen vanuit voertuigen die bij een ongeval betrokken zijn of in het ondersteunen van crisismanagement in door rampen geteisterde gebieden.

De technologie is een doorbraak in de satellietcommunicatie omdat we voor het eerst grote hoeveelheden data ("breedband") naar en van mobiele apparaten kunnen sturen in beide richtingen en gebruik makend van een relatief kleine omnidirectionele antenne. Het bijzondere tegenover 3de en 4de generatie 'GSM' systemen is de mogelijkheid grote gebieden te bestrijken met 1 satelliet en zogenaamde televisie-broadcasting te doen.

Ongetwijfeld biedt dit systeem ontzettend veel mogelijkheden. Als u nog mooie toepassingen ziet of als u graag met ons een project voor ESA wil uitwerken, dan verneem ik dat graag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten