zondag 17 augustus 2008

Locatie gebaseerde diensten


Locatiegebaseerde diensten of location based services zouden weldra een belangrijke rol kunnen gaan spelen in ons dagelijks leven. Het gaat over diensten waarbij gebruik wordt gemaakt van de geografische positie van de eindgebruiker. Deze positie kan steeds preciezer en betrouwbaarder bepaald worden met satellietnavigatie op basis van GPS of Galileo. Door de positie van een mobiele eindgebruiker te bepalen en deze positie te vergelijken met andere beschikbare gegevens kan je heelwat vragen beantwoorden, zoals waar is het dichtstbijgelegen restaurant, waar blijft medewerker x of je kan gewoon een berichtje krijgen dat een oude bekende zich aan het andere einde van dezelfde straat ophoudt.


Dat zal allemaal nog wat discussies over privacy met zich meebrengen, maar komen zal het. Tenminste als mensen de voordelen beginnen smaken en oplossingen vinden voor de nadelen.


Zo werd in onderstaand beeld uw dienaar 'opspoorbaar' op het internet bij de Nederlandse service provider BLIIN terwijl hij met zijn wagen op weg was naar een EuroTeleServ workshop in Betzdorf Luxemburg. De zorgen over privacy laten we voorlopig aan de politici over.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten