dinsdag 23 mei 2017

De vreugde van de feestdagen


We staan er nauwelijks bij stil maar een van de belangrijkste fundamenten van onze samenleving is onze feestdagen-kalender. Zo vieren we ieder jaar Kerstmis op 25 december, Driekoningen op 6 januari, Aswoensdag ergens in februari, met daarna Palmzondag en Pasen, Hemelvaart en Pinksteren. Die kalender is niet alleen belangrijk maar ook leuk, want hij levert een belangrijk aantal vrije dagen en geschenken op. Maar er is meer.

Wie deze momenten bewust beleeft, vindt daar steeds meer vreugde in naarmate hij ouder wordt en naarmate hij dat beter begrijpt. De jaarlijks terugkerende rituelen, verhalen en liederen ga je dan steeds beter kennen en waarderen.  Ze brengen troost en verwondering; ze worden zelf bron van geluk. Het zijn vaak ook momenten waar de verschillende generaties elkaar kunnen terugvinden. Wat ik in mijn feestdag-blogs vooral tot uitdrukking probeer te brengen, is dat een hedendaagse interpretatie en beleving van deze dagen vreugde en zin in het leven brengt.

Deze feestdagen ontstonden in de nevelen van de tijd. De meesten gaan terug op een heidense oorsprong maar werden “gekerstend”. Van oudsher heeft de mensheid geprobeerd ritme en structuur in het leven te brengen. De jaargetijden brachten natuurlijke inspiratie. Kerstmis was een ideaal moment om je met je familie in de warmte te verschansen. Pasen en Pinksteren waren momenten om het  opbloeiende leven te vieren. Allerheiligen en Allerzielen waren gepaste momenten om de doden te herdenken. Nu besef ik wel dat die dingen cultuurgebonden zijn. De Amerikanen kennen Independence Day en Thanksgiving. De moslims kennen Suikerfeest en Offerfeest. En de feesten van het Oosten ken ik niet eens. Die verschillen maken het leven boeiend en nemen niets weg van de essentie.

In deze lijst vindt u de gebruikelijke feesten. Er zijn ook enkele minder bekende herdenkingen bij. Door op de blauwe hyperlinks te klikken, gaat u rechtstreeks naar de feestdag van uw keuze.
Ook de naamdagen kunnen een jaarlijks terugkerende bron van vreugde zijn.
Zie ook mijn blog: "Sporen van Geloof".

Geen opmerkingen:

Een reactie posten