dinsdag 1 april 2025

De Hertogen van Brabant

Alweer een boeiend en rijk geïllustreerd boek van Edward De Maesschalck, ditmaal over de geschiedenis van Brabant, met zijn dynastieën van graven en hertogen. Het boek is uitgegeven bij Sterck en De Vreese. De geschiedenis van Brabant en zijn hertogen is wat minder bekend dan die van de graven van Vlaanderen en de Bourgondische vorsten.

Brabant bleek zich als onderdeel van het Heilige Roomse Rijk bijzonder succesvol ontwikkeld te hebben in een spanningsveld tussen Vlaanderen, Frankrijk en het prinsbisdom Luik. De handelsroutes over land tussen de Schelde-, Maas- en Rijnsteden waren daarbij toenemend belangrijk. Dit stukje geschiedenis laat de Leuvenaar niet onberoerd, want het is leuk te weten wiens grafmonument in de Sint-Pieterskerk te vinden is of waar de kleuren rood-wit-rood van het stadswapen vandaan komen.

Brabant zou bijzonder geavanceerd geweest zijn wat betreft 'democratische' machtsverhoudingen tussen de hertog en de machtsdragers in de steden. Samen met de frequente oorlogsomstandigheden stond dat garant voor een hertog met een chronisch geldgebrek. Maar het boek bevat zoals verwacht ook enkele pittige details. Je leert in dit boek iets over de oorsprong van het Sneeuwwitje verhaal, alsook over de oorsprong van het lied Harbalorifa dat hertog Jan de Eerste gezongen zou hebben en dat we ook zelf wel eens gezongen hebben op de lagere school.

Ik verwijs ook naar mijn blogs Oranje tegen Spanje, het Strijdtoneel van Europa en Historische canon van Leuven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten