dinsdag 5 september 2023

Historische canon van Leuven

Edward De Maesschalck schreef een historische canon van Leuven, met de medewerking van Jenny Geysen en Francis Méan. Het is een boek waar je helemaal vrolijk van wordt. Het vertelt de belangrijkste wetenswaardigheden uit de Leuvense geschiedenis aan de hand van tekst en beeld. Wetenswaardigheden uit een verder verleden kunnen ook wel eens legendes zijn, zoals die van de Fiere Margriet. Meer algemeen komen alle zeven wonderen van Leuven aan bod. Maar deze canon gaat helemaal tot in onze tijd en dan gaat het toch meestal over waar gebeurde feiten.

Zo is er het waar gebeurde verhaal dat Napoleon ooit Leuven bezocht en dat hij daarbij in bewondering kwam te staan voor de classicistische voorgevel van het Pauscollege. De auteur vertelt en illustreert het allemaal met de sappige humor waarvoor hij in Leuvense kringen gekend is. Zo zie je in het boek hoe Napoleon vanuit de ramen aan overzijde van de toenmalige ‘s-Meiersstraat werd toegejuicht door de plaatselijke hoeren die daar in decolleté stonden. Aan Napoleons ijver om de plaatselijke wanorde op te ruimen zouden we in Leuven het Hogeschoolplein te danken hebben.

Op de geweldige voorpagina van het boek zien we Victor Hugo die zijn hoed moet afnemen in de sterke wind boven op één van de zes torens van het Leuvense stadhuis, eveneens een waar gebeurd verhaal. Ik zie het als een perfect scenario voor één van de volgende ‘secrets d’histoire’.

Dit boek is ook een ‘must-have’ voor al wie zich interesseert voor de ontstaansgeschiedenis van onze belangrijkste historische gebouwen. Die komen in de illustraties ook ruim aan bod, vaak in hun oorspronkelijke omgeving. Een legende is letterlijk wat moet gelezen worden en dit boek zou elke Leuvenaar moeten lezen en herlezen. Het zou misschien ook moeten liggen in het geschiedenislokaal van elke Leuvense school. Maar een canon beoogt ook altijd "het gesprek binnen de natie". Alleszins krijgen we met deze canon van Leuven een kans om een vriendelijk gesprek in de Leuvense gemeenschap te houden.

Ik verwijs graag naar mijn blog voor buitenlandse gasten: Why my Home Town Leuven is Worth a Visit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten