dinsdag 12 juli 2022

Voorbij de maan

Dit boek van Cynrik De Decker draagt als ondertitel ‘BelgiĆ« en de ruimtevaart’. Het boek beschrijft het merkwaardige parcours dat enkele landgenoten afgelegd hebben in de wereldwijde ruimte-vaartgeschiedenis. Het gaat telkens over namen die nog niet zo goed bekend zijn bij het grote publiek en dat maakt het boek natuurlijk interessant. Weliswaar heeft de Space Expo in Antwerpen iets aan die bekendheid veranderd, maar het is net daar dat ik dit boek kocht.

Karel Bossart was een pionier in lucht- en ruimtevaart-technieken. Hij was de belangrijkste ingenieur van de Atlas raketten die de eerste Amerikaanse astronauten in de ruimte brachten. Zijn levensverhaal dat hem bracht van de Kalmthoutse heide naar San Diego is werkelijk merkwaardig. Je vindt in dit verhaal ook iets over de geschiedenis van het Von Karman Instituut in Sint-Genesius-Rode dat wereldvermaard is in aerodynamica, de sleutelwetenschap van de luchtvaart zeg maar. Zijn levensverhaal zegt ook iets over de ontstaansgeschiedenis van wat we nu Cape Canaveral of Cape Kennedy noemen, de meest bekende lanceerbasis ter wereld. In het boek citeert de auteur een interview met Karel Bossart waarin men hem vraagt wat het uiteindelijke doel is van de ruimtevaart. Zal het leven van de mens er beter door worden? Zijn antwoord is logisch: dat hangt ervan af. Als we onder een beter leven verstaan: betere radio's en betere televisies dan was zijn antwoord volmondig ja. Maar het is duidelijk dat een beter leven meer betekent dan dat.

In het boek vind je ook het verhaal van de Antwerpse kunstenaar Paul Van Hoeydonck die het eerste kunstwerk op de maan leverde. Het boek legt ook uit waarom dit merkwaardige feit zo weinig gekend is bij het grote publiek.

We kunnen deze samenvatting niet beter besluiten dan met het citaat van Plutarchus dat in het boek te vinden is: “De geest is geen vaas om te vullen maar een vuur om te ontsteken”.

Ik verwijs ook naar mijn blogs: The Why of Technology, Visit to the Udvar-Hazy Center en naar de Verovering van de ruimte.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten