dinsdag 7 juni 2022

De verovering van de ruimte

De tentoonstelling ‘Space – The Human Quest’ in Antwerpen neemt de bezoeker even mee op de belangrijkste ontdekkingstochten in onze relatief recente ruimtevaartgeschiedenis van 75 jaar. Wie daar zoals ik een blijvende herinnering aan wil bewaren, kan het bijhorende boek van Jürgen Ingels en Jeroen Verelst kopen.  Grote ontdekkingsreizen brengen altijd spannende en vermakelijke verhalen voort. Dat was eeuwen geleden al zo in de scheepvaart en het is vandaag zeker ook zo in de ruimtevaart. Zelfs in ons eigen leven leveren de grote reizen vaak de beste verhalen op.

De wedijver tussen de naties maakt dat we misschien niet alles weten. Erg spannend was het  verhaal van Aleksei Leonov die bij zijn eerste ruimtewandeling nauwelijks terug in de cabine geraakte omdat zijn ruimtepak teveel gezwollen was. Merkwaardig welke fouten je kan maken als je iets nooit eerder gedaan hebt en dan maakt het niet uit of je technicus-ontwerper, wetenschapper of astronaut bent. Ook de afgebroken tuimelschakelaar in de maanlander van Apollo 11 moet bloedstollend geweest zijn voor de astronauten.

Het boek werpt ook een licht op de uitdagingen die ons nog te wachten staan, als we spoedig terug naar de maan gaan, en als we daarna naar Mars gaan. De strafste verhalen moeten dus nog komen.

Ik verwijs ook naar mijn vorige blog: “Iedereen Ruimtevaarder”.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten