dinsdag 11 januari 2022

Is Vlaanderen ambitieus genoeg?


Met Nieuwjaar maken we niet alleen persoonlijke voornemens, we maken ook collectieve voornemens met ons bedrijf, onze bedrijfstak of ons land. De tweede week van januari is daarvoor erg geschikt. Je kan daarover van gedachten wisselen op nieuwjaarsrecepties met collega’s. Maar ook buiten de nieuwjaar periode worden we regelmatig rond de oren geslagen met de vraag of Vlaanderen niet ambitieuzer moet worden. Dat wordt soms met een onaangename neerbuigendheid gezegd en toch is de vraag interessant.

De vraag ontstaat vanuit een positief gegeven en vanuit een negatief gegeven. Het positief gegeven is dat Vlaanderen een historisch rijke regio is met veel vakmanschap en hoog-gekwalificeerde werkkrachten. Het negatief gegeven is dat Vlaanderen lijkt te rijden met een ingeschakelde rem. Er is de steeds hoge staatsschuld en de ingewikkelde politieke besluitvorming. Zoals in vele landen bestaat er ook een gevoel van een democratisch deficit. Maar Vlaanderen is nog geen failed state.

We maken ons soms zorgen dat we meer ruzie maken dan andere landen maar dat klopt niet. Om dat te verifiëren moet je slechts een aantal malen naar buitenlandse nieuwsuitzendingen kijken. Daar wordt aardig wat gebekvecht. Hier bij ons is de concurrentie met andere landen wel veel groter geworden zowel binnen Europa als buiten Europa. Als we kijken naar grootse prestaties in binnen- en buitenland, komen we meestal tot de conclusie dat die zelden het gevolg zijn van de politiek alleen, maar ook zelden van de privé nijverheid alleen. Gewoonlijk zijn grootse realisaties het resultaat van een gezonde samenwerking tussen de politiek en de industrie.

Andere bespiegelingen over de industrie vindt u in “Het principe van de goede huisvader in een technocratie” en “Ode to Industry”.

Afbeelding: Vlaams wandtapijt in het gebouw van de Verenigde Naties UN Photo

Geen opmerkingen:

Een reactie posten