dinsdag 18 mei 2021

De geniale mislukking van de Middeleeuwen

Dit boek van prof. Raoul Bauer belicht twee grote middeleeuwse denkers en tijdgenoten, namelijk Bernardus van Clairvaux en Petrus Abelardus. De twee waren in sommige opzichten tegenpolen van mekaar. Heel kort gezegd gebruikte Bernardus eerder ‘geloofsargumenten’ om zijn waarheden te verdedigen, terwijl Pierre Abélard eerder rationele argumenten gebruikte.

Het eerste hoofdstuk van dit boek is een zeer interessant cultuurhistorisch essay waarbij ingegaan wordt op het belang van deze twee denkers niet alleen voor de Middeleeuwen zelf, maar ook voor onze maatschappij vandaag. Zoals bij alle goede essays is een zeker cultuurpessimisme nooit ver weg. Enerzijds stelt de auteur vast dat de maatschappij algemeen steeds meer de richting van rationalisme en materialisme is gaan kiezen, een beetje de weg van Abelardus (tenminste inzake rationalisme). Tegelijk is de Kerk steeds meer de richting van Bernardus ingeslagen met haar sterke nadruk op het geloof en het sacrale. Dat kan zowel te wijten zijn aan de sterke figuur van Bernardus zelf als aan de reactionaire krachten die de Kerk moest ontwikkelen om weerwerk te bieden aan de technologische evolutie van de maatschappij. Wat er ook van zij, die twaalfde eeuw, de eeuw van beide hoofdrolspelers, was een bijzonder vernieuwende tijd in het westerse denken, en die eeuw blijft wat ondergewaardeerd in ons historisch bewustzijn.

Persoonlijk denk ik dat economisch succes altijd een materialistische ‘roes’ veroorzaakt. Zo’n roes brengt de godsdienstbeleving vandaag sterk in de verdrukking. Ook een meer rationele Kerk had die roes niet kunnen tegenhouden. De vraag is of onze christelijke traditie nog kans maakt op een doorstart na dit aller diepste dieptepunt. Het verlies van de wortels van onze samenleving is betreurenswaardig. Ik denk dat de behoefte aan een verbindende levensbeschouwing met verbindende rituelen nog wel bestaat. Misschien is het nog te vroeg om te herbeginnen, rekening houdend met de hedendaagse gevoeligheden over het nog recente rijke Roomse leven.

Ik verwijs ook naar mijn blog Pierre Abélard - Gesprek tussen een filosoof, een jood en een christen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten