dinsdag 4 augustus 2020

Locus Iste

"Locus iste" is een prachtig koorlied dat door Anton Bruckner geschreven werd in de 19de eeuw. De eerste regel stelt voluit: "Locus iste a Deo factus est", "Deze plek werd door God gemaakt".

Het lied bezingt het heilig karakter van de plaats waar je staat, of dat nu je eigen huis is, je kerk, je dorp, je stad of je land, of gewoon het landschap waarin je staat. Of je nu gelovig bent of niet, je kan in bewondering staan voor de plek waar je je bevindt en er ook oprecht van houden.

Het is goed even stil te staan bij de observatie dat we niet ver moeten gaan om prachtige plekken te leren kennen. Voor we een reis naar OceaniĆ« boeken , kunnen we misschien eens in eigen land een bezienswaardigheid bezoeken die we nooit eerder zagen, en die is er altijd. Op m'n 55ste ontdek ik nog steeds leuke plekken binnen een actieradius van zo'n 100 km. Het milieu is natuurlijk een eerste goede reden om het niet te ver te gaan zoeken. Maar de Coronacrisis geeft ons nu een extra goede reden om onze vakantie zoveel mogelijk lokaal te genieten. 

Ik verwijs ook naar mijn blog: "De magie van plekken".


Geen opmerkingen:

Een reactie posten