Zoals eerder besproken in Ode aan de Bouwkunde, waren de Romeinen absolute grootmeesters. In deze blog verzamelde ik de beste foto's van mijn talrijke tochten door Romeinse ruïnes. Ruïnes? Eigenlijk is het merkwaardig hoe goed sommige gebouwen er nog uitzien na tweeduizend jaar. Neem nu het Pantheon. Het zou tot de bouw van de Santa Maria del Fiore (de Duomo van Florence) in 1434 de grootste koepel ter wereld gebleven zijn en het is nog altijd de grootste koepel uit ongewapend beton.
Een ander fraai Romeins bouwwerk is de arena van Nîmes (Nemausus). Het is in bijna perfecte staat.
Maar mijn favoriete Romeinse stad is Trier, de oudste stad van Duitsland (samen met Worms). Aan het einde van de derde eeuw na Christus overvleugelde Trier zelfs het machtige Rome omdat de keizer besloot er te gaan wonen. Trier was dus ooit de belangrijkste stad ter wereld. De Porta Nigra is de best bewaarde stadspoort ten noorden van de Alpen en de Basilica van Constantijn is de grootste oud-Romeinse basiliek ter wereld.
U ziet: deze foto's zijn een verzameling best bewaarde foto's van best bewaarde gebouwen ter wereld, al kwam er soms een heropbouw bij te pas.
Deze blog is de derde in een reeks over architectuur. Egypte en Griekenland kwamen al aan de beurt.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten