dinsdag 18 februari 2020

Zout der aarde

"Gij zijt het zout der aarde. Maar als het zout zijn kracht verliest, waarmee zal men dan zouten? Het deugt nergens meer voor dan om weggeworpen en door de mensen vertrapt te worden...Gij zijt het licht van de wereld...."

Het is een mooie en karaktervolle metafoor uit de bijbel. Jezus zegt het aan zijn volgelingen, wellicht tijdens een moeilijk moment. Wat zou het betekenen? Ik denk dat het tegelijk bedoeld is als een bemoediging en als een aansporing om schaamte af te leggen. (Over schaamte zie ook The King's Speech.)

Het bemoedigende is dat we zout zijn; we zijn gemaakt zijn van het beste en het meest pittige dat de aarde in zich heeft. De aansporing of waarschuwing is dat we 'kracht kunnen verliezen'. Zout verliest zijn kracht als het oplost in iets groters. Zo verliezen wij onze kracht als we ons onderwerpen aan conformiteit en mainstream. Als we geen ruggengraat tonen. Als we niet zijn wie we willen zijn, maar als we zijn wat we denken te moeten zijn rekening houdend met de onzinnige verwachtingen van anderen.

Foto: zoutwinning te Nin, Kroatiƫ

Geen opmerkingen:

Een reactie posten