dinsdag 23 januari 2018

Wentelsteen

Alweer een historische roman van Joris Tulkens die zich afspeelt in de Nieuwe Tijd, de tijd van het opkomend humanisme. Wentelsteen verwijst naar een trap in het beroemde Drietalencollege of Collegium Trilingue aan onze universiteit te Leuven. Het verhaal gaat over de moeizame oprichting van dat college door Erasmus en zijn vrienden rond het jaar 1517, het jaar waarin Luther zijn stellingen in Wittenberg bekend maakte.

Het boek is interessant als schets van het universitaire leven van toen. Het is hartverwarmend vast te stellen dat faculteitsraden minstens even tumultueus konden verlopen als vandaag. Het boek is volgens mij ook interessant voor de betekenis van het humanistische denken in onze maatschappij. De manier van denken die Erasmus ontwikkelde en die aan de universiteiten langzaam ingang vond, is doorslaggevend geweest voor de verdere ontwikkeling van onze maatschappij. Die manier van denken is er letterlijk niet zonder slag of stoot gekomen.

Volgens mij is een christelijk geïnspireerd humanisme onze eigenlijke religie geworden. Onze hedendaagse beleving van het christendom binnen de katholieke en protestantse kerken staat vandaag veel dichter bij het denken van Erasmus dan bij het relatief 'dogmatische' denken dat daaraan voorafging aan het eind van de Middeleeuwen. Maar niet iedereen zal me daarin gelijk geven.

Vesalius en De verloren droom van Pieter Gillis zijn andere sterke werken van dezelfde auteur.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten