maandag 11 juli 2016

Over nationale mythes en symbolen


Op deze Vlaams nationale feestdag kregen we weer eens verontrustend nieuws te verwerken. Historici wisten onze kritische pers te vertellen dat de Guldensporenslag geen echte strijd was tussen Vlamingen en Franstaligen en dat het eigenlijk maar een Pyrrusoverwinning was voor de zogenaamd Vlaamse zijde.

Dat verontrustend nieuws kregen we vorig jaar ook al te horen, en het jaar daarvoor ook al. Op 11 juli krijgt onze Vlaamse pers plots een aanval van historische "puntjes-op-de-i", en beukt daarbij een openstaande deur in. En dat terwijl iedere goede middelbare school al sinds jaren de gepaste kanttekeningen maakt bij dit boeiend stukje geschiedenis.

De hoger vermelde Vlaamse pers en de historici maken daarbij enkele kapitale denkfouten:

1) Nationale mythes en symbolen zijn van een heel ander kaliber dan objectieve historische gebeurtenissen. Ze ontstaan in de nevelen van de tijd en worden aangedikt tot ze een cultuurgegeven worden. 

2) Dat betekent niet dat mythes en symbolen geen waarde of betekenis hebben. Ze passen eerder in de wereld van de beeldende en de literaire kunsten dan in die van de historische wetenschap.

3) Het herinterpreteren van historische gebeurtenissen in functie van een nationaal gevoel is iets wat op een natuurlijke wijze in alle volkeren kan voorkomen. Bijna alle natiestaten maken er graag gebruik van. Dat is geen probleem, op voorwaarde dat je de mythes van andere volkeren respecteert. Wie zou Koning Arthur willen afschaffen of willen bewijzen dat hij maar een miezerige koning was?

4) Beweren dat Belgiƫ sinds Julius Caesar voorbestemd was om een nationale staat te vormen en dat "Vlaanderen" (Ik laat u zelf kiezen welk Vlaanderen) dat niet was, getuigt van weinig historisch inzicht. Bijna alle Europese grenzen zijn een kristallisatie van een onnoemelijke reeks toevalligheden (oorlogen, verdragen en compromissen). Dat de kaart van Europa niet meer kan veranderen, wordt ook tegengesproken door heel wat feiten in de laatste twee decennia.

De hoger beschreven werkzaamheden van onze pers kaderen natuurlijk in de eerder beschreven identiteitsbestrijding

Geen opmerkingen:

Een reactie posten