dinsdag 8 december 2015

Advent


"Het geknakte riet zal Hij niet breken, de kwijnende vlaspit niet doven." Dit is volgens mij de allermooiste zin uit de Bijbel. Met deze zin is  Jesaja er in feite in geslaagd de ganse Bijbel samen te vatten. De Bijbel past dus in één enkele SMS of Tweet. Ik ben wel 49 + 1 jaar moeten worden om dit te ontdekken. Dat is merkwaardig, want deze zin wordt vaak voorgelezen tijdens de advent.

Soms moet je wat ouder worden om de schoonheid van iets te vatten. Er zijn wel verzachtende omstandigheden bij deze laattijdige ontdekking. Kwijnend is zeker geen alledaags woord en vlaspit werd zelfs niet herkend door Google spellingcontrole.

Het gaat hier niet over een objectieve werkelijkheid, maar over een diep verlangen. Het verlangen naar de komst van iemand die het kwetsbare leven niet vernietigt maar het in bescherming neemt. Dat is wel eigenaardig. Het verlangen wordt uitgedrukt als een negatie. Hij zal het geknakte riet niet breken. Dat betekent dat Jesaja's heersers dit typisch wél deden. Dit is meer dan politieke ontevredenheid - dit is verdrukking.

Maar ook vandaag bestaat er nog verdrukking en kunnen we ons wel eens kwetsbaar voelen als geknakt riet. Dat kan al eens gebeuren op het werk, of ook met de gezondheid, in de eigen familie of ook tegen de achtergrond van recent opgekomen dreigingen.

Het drama van deze tijd is dat we onze erfenis uit het christendom verkeerd begrijpen. We zien de Bijbel als een reeks onrealistische verhalen terwijl deze onwaarschijnlijke verhalen net een zeer realistisch beeld schetsen van onze universeel menselijke, onvernietigbare gevoelens. De verhalen uit de Bijbel zijn dus onmiddellijk vertaalbaar naar ons dagelijks leven op kantoor of in de eigen huiskring. Ze zouden populairder zijn als we dit beter zouden beseffen.

Tegenover de hedendaagse dreigingen zijn de woorden van Jesaja na 2700 jaar nog steeds geldig: "Troost u, troost u mijn volk", of in de schitterende Messiah van Händel: "Comfort ye, comfort ye, my people". Toekomstvisioenen heb je nodig om verder te leven. Dat was zo in het Midden-Oosten van 2700 jaar geleden en dat is vandaag nog zo. En zelfs als je niet meer in visioenen gelooft, dan nog blijft de hoop overeind.

Andere blogs uit de advent waren: "Elia tegenover 450 valse profeten" en "De bedrijfswagen van Johannes de Doper".

Afbeelding: Een engel raakt met gloeiende kool de mond van Jesaja, in de St Michiels & St Goedele kathedraal in Brussel jorisvo / Shutterstock.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten