zondag 1 november 2015

Allerheiligen


Allerheiligen is de feestdag van de troost. Zoals altijd is het moment goed gekozen, bij die goudgele bladeren. We hebben het moeilijk. Het werk gaat meer achteruit dan vooruit. We staan voor een burn-out. Wat gebeurt er met onze economie? Maar het kan ook veel erger. Misschien zijn we vluchteling en mogen we de grens niet over. Onze familie zat op die andere trein, of erger nog ... op die andere boot. Misschien verloren we wel een geliefde onderweg. Maar je hoeft geen vluchteling te zijn om ontstellende dingen mee te maken.

Ons verdriet is soms zo groot dat we boos worden op de Almachtige. Waar was Hij toen deze ellende begon? Is Hij er wel?  Zijn huis staat leeg. Is deze God nog wel almachtig?

Allerheiligen voert een totaal andere god ten tonele en Hij lijkt inderdaad alles behalve almachtig. Hij zet zich neer in het gras en vertelt ons iets om ons te troosten: "Zalig de armen van geest, want aan hen behoort het rijk der hemelen. Zalig de treurenden, want zij zullen getroost worden. Zalig die vrede brengen, zalig die zachtmoedig zijn,..." Het is dus de bedoeling dat we mekaar troosten. Deze god kan het nogal zeggen maar Hij doet eigenlijk niets alleen. God werkt met gasten die zalig zijn. Hij heeft een legertje mensen van goede wil die het werk voor Hem klaren, ze zijn volgens Johannes met 144000, en we noemen ze alle heiligen.

Sommige heiligen waren zo goed dat ze na hun dood op onze kalender mochten komen. Martinus sneed in de vierde eeuw zijn legermantel middendoor om de helft aan een vluchteling te geven; we herdenken dat buitengewoon gebaar binnen tien dagen. Maar sommigen leven ook vandaag nog en ze leven midden onder ons. Ze delen nog altijd kleren uit aan vluchtelingen. Ze drinken een kopje koffie met je als je weer eens overspannen raakt. Ze "liken" zelfs je berichten op Facebook. En heb je een geliefde verloren, dan kan je uithuilen op hun schouders. Denk dus niet dat je er alleen voor staat. Er staat een gans leger voor je klaar, maar je moet ze wel herkennen.

Tja, onze God is misschien niet almachtig genoeg om ons verdriet weg te nemen, maar Hij is wel machtig genoeg om altijd opnieuw troosters uit te sturen. Daarom vieren we vandaag Allerheiligen.

Foto: uit interieur van de OLV-kerk Dendermonde © Piet Van Hoyweghen

1 opmerking:

  1. Ik zou deze blog willen opdragen aan mijn kozijn en leeftijdgenoot Bruno Billiet die op deze dag 50 jaar zou geworden zijn. We denken nog geregeld aan hem.

    BeantwoordenVerwijderen