donderdag 30 oktober 2014

Elia tegenover 450 valse profeten

De verhalen over de profeet Elia behoren tot de allermooiste uit de Bijbel. Op de berg Karmel neemt Elia het op tegen 450 profeten van de afgod Baäl. Hij doet ze allemaal in het stof bijten; al hun offers mislukken en Elia geeft ze daarna een koekje van eigen deeg.

Ook vandaag zijn er heel wat valse profeten aan het werk. Wie daaraan twijfelt moet eens op Facebook gaan kijken. Valse profeten posten graag oneliners op het Internet die ze van elkaar gekopieerd hebben. Niet zelden hebben die oneliners een politiek correct en toch denigrerend tintje.
Hier is een greep uit het aanbod van de valse profeten:

1) "Aan alle tolerantie zijn er grenzen." (Maar hebben we die grens wel bereikt?)
2) "Iedereen  moet opkomen voor zichzelf." (Dat is wel jammer voor degenen die dat niet kunnen.)
3) "Als religies vredelievend zijn, waarom zijn de fervente aanhangers dan niet vredelievend?" (Een mooi voorbeeld van  contrapositie - logica, maar dan wel in een valse vorm. De bedoeling van de auteur is natuurlijk te zeggen dat religies (en dus ook hun aanhangers) niet vredelievend zijn. Maar wie zijn die fervente aanhangers dan wel? Zijn dat degenen die misbruik maken van religie of zijn dat degenen die waarachtig religieus zijn zoals Jezus van Nazareth, Ganddhi, Elia, enzoverder?
4) "Als we de Syrische vluchtelingen bij ons binnenlaten, wordt de toestand onhoudbaar." (Men vergeet dat de toestand in een Syrisch vluchtelingenkamp reeds onhoudbaar is...)
5) "De wereld wordt toch nooit beter." (En zeker niet als je dat zegt.)

Hoe kan je de valse profeten herkennen?

1) Valse profeten spreken in eigen voordeel of in het voordeel van de eigen groep. Niet-leden van de groep moeten het vaak ontgelden (joden, moslims, katholieken, Walen of Vlamingen).
2) Ze houden niet van nuances. Hun vereenvoudigde slogans klinken raak en zo scoren ze goed bij de grote massa. In de politiek noemt men dat populisme, maar ook het gebruik van het woord populisme is vaak populistisch.
3) Daarmee samenhangend: valse profeten bedienen zich graag van mainstream. Ze drijven graag mee op de golven van het politiek correcte. Ze zijn ook talrijker dan echte profeten. Volgens de Bijbel waren er 450 valse tegen 1 echte (Elia).
4) Valse profeten houden van het wederkerigheidsargument. Moslims moeten maar zwijgen omdat onze vrouwen in Saoedi-Arabië "ook niets mogen". Dat wij misschien hogere standaarden nastreven lijkt daarbij niet zo belangrijk.
5) Valse profeten houden van utilitarisme. Ze vinden niets mooi of goed omwille van zichzelf maar omwille van het praktisch nut of de economische opbrengst. Echte profeten beweren dat een mens niet van brood alleen leeft.
6) Valse profeten maken geen onderscheid tussen waarde en waardering. Als iets veel waardering krijgt (bv. rijke popsterren of rommelaandelen), dan moet het ook veel waarde hebben. Wie geen waardering krijgt, heeft volgens hen ook geen waarde. Echte profeten maken dat onderscheid wél en vinden de waarde van elk mens een intrinsiek goed dat los staat van iedere waardering van buitenaf.

Wedden dat u vandaag enkele valse profeten vindt in de sociale media?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten