Voor een Europees project bezocht ik vandaag de stad Turijn. Wie de stad kent, denkt spontaan aan de lijkwade van Turijn, aan Juventus, aan de Fiat fabrieken, aan Martini of aan de imposante gebouwen van de tijd van het Risorgimento. Voor mij is Turijn vooral de stad van Don Bosco, de man die zich ontfermde over de verwaarloosde jongeren van zijn stad.
Don Bosco streed tegen sociale wantoestanden, stapte op jeugdige delinquenten af en bood hen oriëntering en geborgenheid. Hij liet huizen bouwen waar armen een veelzijdige opvoeding konden krijgen. Hij bracht hen zelfvertrouwen en zin voor verantwoordelijkheid. Misschien klinkt dit verhaal wat geïdealiseerd maar de werkelijk interessante vraag is: waarom vind ik dit nu zo belangrijk?
Welnu, het is duidelijk dat er in onze steden een hoge behoefte is aan dergelijk leiderschap. De heersende problemen hebben immers vooral te maken met sociale achterstand en dat wordt in de politieke machtsstrijd nog te weinig erkend. Hoog tijd dat we ons laten inspireren door Don Bosco. Ik verwijs ook naar "Opvoeding gewenst".
Geen opmerkingen:
Een reactie posten