zondag 3 februari 2013

De troost van de filosofie


Dit boek is ook werkelijk wat het beweert te zijn: een troost. Alain de Botton is een filosoof die scherpzinnig de hedendaagse mens gadeslaat. Het obsessief nastreven van geluk blijkt vaak oorzaak van veel onheil. De filosofen brengen ons geen geluk maar wijsheid. En wijsheid kan leiden tot een betere inschatting van onze kansen op geluk.

Het leven van vele filosofen toont trouwens aan dat ze wisten waarover ze spraken. Socrates en Seneca, Schopenhauer en Nietzsche, ze kenden allemaal een verwoestende combinatie van noodlot en miskenning in hun leven. Het boek toont vooral aan hoe zij op een of andere manier standvastig bleven in hun overtuiging en op die manier de miskenning, vaak postuum, overwonnen. Het is een vorm van heldendom die je ook bij profeten en politieke revolutionairen terugvindt.

Het moet toegegeven worden dat de antiek-Romeinse voorstelling van een wispelturige ‘Vrouwe Fortuna’ (Seneca) vaak een meer realistische kijk op het lot oplevert dan het beeld van een ‘immanente rechtvaardigheid’ die je steeds beloont als je maar je best doet. In die zin biedt dit boek een haarscherp beeld van onze menselijke conditie, zonder al te veel franjes. Tegelijk zie je dat deze filosofen mensen van vlees en bloed bleven in hun poging het onzegbare duidelijk te maken.

Men kan ook troost vinden in andere domeinen: de kunst, de natuur, de religie, familie en vriendschap. Nietzsche als filosoof wil de mens vooral geen verdoving aanbieden, want dat beschouwt hij als contraproductief. We moeten de werkelijkheid onder ogen durven zien. Maar troost staat niet gelijk met verdoving. Troost doet de mens weer opstaan.

Ik verwijs ook naar andere boeken van dezelfde schrijver: "Ode aan de Arbeid" en "Statusangst".

Geen opmerkingen:

Een reactie posten