"Duizend heuvels" van auteur Koen Peeters handelt over de duizend heuvels van het land Rwanda. Het boek is een wat vreemde roman, eigenlijk een soort queeste of zoektocht naar de historische wortels van een land dat zich moet herstellen van recent geweld.
Het boek plaatst daartegenover het lieflijke van het landschap en het kleurrijke van de cultuur. Er is de merkwaardige manier van spreken en zwijgen bij de Rwandezen. Ze hebben uiterst omzichtige omgangsvormen waarmee zij het openen van oude wonden proberen te vermijden.
Als je vraagt: "Kan cultuur de wereld redden?", dan kan je in dit boek een deel van het antwoord vinden. (Weliswaar is het antwoord, zoals ik het interpreteer, geen onvoorwaardelijk ja.) In dit geval vormen de oude symbolen, mythen, zegswijzen en verhalen aangrijpingspunten voor een soort therapeutische behandeling van de gekwetste identiteit, een interessante gedachte voor andere volkeren met een gekwetst identiteitsgevoel. Een leerrijk boek voor wie eens andere facetten van cultuur en identiteit wil leren kennen. Ik verwijs ook naar "les Identités meurtrières" en "In Europa".
Geen opmerkingen:
Een reactie posten