maandag 13 augustus 2012

Uit Vuur Geboren

Dit boek van Nicole Derycker is een bewerking van het Indische Mahabharata-epos. Het vertelt het verhaal vanuit het standpunt van koningin Draupadi, de oogverblindend mooie echtgenote van de vijf Pandava broers. Deze broers maken aanspraak op de troon maar worden door hun 'valse' neven de Kaurava's in een hinderlaag gelokt. Draupadi is de moedige heldin die in alle vernederingen het vuur brandend houdt. Voor de beslissende slag bij Koeroekshetra verkiezen de broers de rechtstreekse bijstand van de god Krishna boven de getalsterkte van Krishna's leger en dat levert hen uiteindelijk de overwinning op.

Dit boek was voor mij een uitstekende 'inwijding' in de voorheen nagenoeg onbekende Indische mythologie en filosofie. Het verhaal is kleurrijk en contrastvol, zoals het land dat is. De plot is spannend en het is daarom moeilijk dit verhaal neer te leggen.

Maar het verhaal is ook diepgaand. De vijf Pandava broers vertegenwoordigen vijf capaciteiten en deugden die de mens moet bezitten om de overwinning te behalen. Krishna's belangrijkste advies aan Arjoena is de strijd niet te ontvluchten en 'gelijkmoedig' te zijn in het gevecht. Het raakt de kern van het mens-zijn. Hier leert het Hindoeïsme hoe een mens het Allerhoogste in spiritueel opzicht kan nastreven. Uniek en toch ook herkenbaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten