dinsdag 10 juli 2012

Imaginatio

Kijkend naar de rijk versierde kaarten van Mercator, vroeg ik me af waarom er vandaag geen versieringen meer zijn op onze kaarten. Zijn we te nuchter en te zakelijk geworden? Ontbreekt het ons aan verbeeldingskracht? Was de tijd van Mercator zo bloeiend omdat er zoveel imaginatio was, of was het omgekeerd? Of zijn we blind voor de hedendaagse imaginatio?

Voor Spinoza was de imaginatio een bron van kennis. Vandaag weten we dat de nieuwe ideeën, het intuïtieve en het creatieve, ontspringen aan de werking van onze rechter hersenhelft. Ikzelf vermoed, op intuïtieve wijze, dat de genesis van nieuwe ideeën en denkpatronen vooral gedreven wordt door het verlangen naar schoonheid, en natuurlijk ook door de bijhorende voldoening bij de ontdekking van schoonheid als een idee waar of realiseerbaar blijkt te zijn. Waar is ons gevoel voor schoonheid gebleven?

Spinoza zag de imaginatio als een potentieel positieve kracht met goddelijke werkzaamheid. In zijn politieke beschouwingen wijst hij op het belang van de imaginatio bij het besturen van een staat. Op  deze vooravond van het feest van de Vlaamse Gemeenschap (en van Benedictus, patroon van Europa), wens ik de Vlaamse beweging, de Vlaamse regering, de Belgisch-federale regering, alsook de Europese regeringen veel imaginatio om de wereld beter te maken, veel originele, constructieve voorstellen, en een goede dialoog.

1 opmerking:

  1. "L'imagination au pouvoir " - deze, ondertussen al oude, slogan van 1968 is een wezenlijke vereiste voor werkelijke vooruitgang. Beadnkt, Wim , om dit nog eens onder onze aandacht te brengen.

    BeantwoordenVerwijderen