Deze roman van Maarten 't Hart speelt zich af in het gereformeerd Nederland van de 18de eeuw, in Maassluis bij Rotterdam, toen nog een groot vissersdorp. Het verhaal is gebaseerd op waar gebeurde feiten. Als je als Vlaming eens 'iets gans anders' wil lezen, moet je dit lezen.
Een nieuwe zingtrant van psalmen is bij de tegenstanders aanleiding genoeg voor een gewelddadige opstand. Natuurlijk is er veel meer aan de hand. De visserij gaat achteruit en het dorp is verdeeld geraakt in arm en rijk. De lokale indignado's intimideren de notabelen met bijlen en knotsen en drinken wijn uit hun schoenen. De auteur slaagt er op paradoxale wijze in de hardheid van het toenmalig bestaan te beschrijven vanuit de beleving van een rijke reder, via de liefde die deze koestert voor zijn arme onwettige zoon, die in het andere kamp zit.
De stijl doet naturalistisch aan maar is daarvoor te humoristisch. De vergelijking van de ongewenste bruid Diderica Croockewerff met een kolossale heilbot is bijzonder sappig. Het ganse boek is geschreven in een Nederlands om duimen en vingers af te likken; iedere zin bevat twee woorden uit Van Dale die je nog niet kende. Het verplaatst je naar een andere planeet die toch vertrouwd aanvoelt. Tegelijk ga je beseffen hoe hard het leven in die onbekende 18de eeuw moet geweest zijn.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten