zondag 14 augustus 2016

Les Tribulations du dernier Sijilmassi

Dit boek van Fouad Laroui is vermakelijk en niet te lang maar stemt toch tot nadenken. Het bleek dit jaar mijn ideale vakantieroman te zijn.

Het boek laat zich samenvatten met de eerste zinnen: "Un jour, alors qu'il se trouvait à trente mille pieds d'altitude (au-dessus de la mer d'Andaman), Adam Sijilmassi se posa soudain cette question: - Qu'est-ce que je fais ici?"

Het hier vermelde hoofdpersonage is een Marokkaans ingenieur die de allerbeste opleidingen genoot. Tijdens een business trip krijgt hij een plotse "openbaring". Hij heeft genoeg van zijn jachtig bestaan en besluit terug te keren naar zijn roots in Azemmour, waar hij opnieuw wil leven zoals zijn voorvaderen.

Wat hij verder meemaakt behoort tot de tragikomedie. Enerzijds herontdekt hij de "grootsheid" van verlichte denkers als Averroes, zodat hij zich begint af te vragen waarom "zijn" wereld nog behoefte zou hebben aan denkers als Voltaire. Anderzijds belandt hij in een omgeving die gedreven wordt door groeiend bijgeloof, moslim-integrisme, staatsbemoeienis en machtsspelletjes. De terugtocht blijkt de enige manier om de strijd niet te verliezen. On ne gagne pas contre celui qui refuse le combat.

Dit is een interessant boek voor wie wil begrijpen wat zich in landen als Marokko afspeelt. Onze politieke commentatoren en experten zouden het eens moeten lezen om wat meer diepgang in het Islam-debat te kunnen brengen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten