zondag 9 maart 2008

De erfenis van Benedictus (2): het dagelijks leven



Hierbij verwijs ik naar mijn vorig bericht over management en spiritualiteit. Ik ben tot de boeken van Anselm Grün gekomen via de boeken van de Nijmeegse hoogleraar Wil Derkse. Zijn boeken "Een levensregel voor beginners" en "Gezegend leven" (voor wie naar goede dagen verlangt) zijn duidelijk geinspireerd door dezelfde benedictijnse geest als die van Anselm Grün. De klemtoon ligt bij deze twee boeken echter meer op het dagelijkse leven, hoewel er ook iets wordt gezegd over management en leiderschap.

Wil Derkse beschrijft wat spiritualiteit in het dagelijkse leven kan bijbrengen. In het bijzonder in deze jachtige, soms chaotische tijd kan de regel van Benedictus het dagelijks leven in goede banen leiden. Zo is er het voordeel van regelmaat en matigheid. We hebben allemaal het gevoel een tekort aan tijd te hebben. Een goed tijdsbeheer is dus noodzakelijk. Wil Derkse wijst op het enorme nut van een vaste tijdsindeling in het dagelijkse leven, zoals de benedictijnen dat hebben.

Meditatie, Studie en Arbeid zijn de drie noodzakelijke componenten van een goede inrichting van de dag. Hoe nuttig is het niet de dag te beginnen met een reflectie over de doelstellingen? Verder zou iedere dag ruimte moeten hebben voor studie, zonder de druk van telefoon en e-mail. We hebben nooit goed geleerd te starten en te stoppen met werken. Ons workoholisme is een gevolg van een gebrek aan matigheid.

Misschien klinkt dit utopisch maar het komt overeen met wat veel specialisten in time management vertellen. De productiviteit van de werkvloer zou enorm stijgen indien deze aanbevelingen ernstig werden genomen in het bedrijfsleven.

Maar het gaat hier niet alleen over productiviteit, de essentie is een verbeterde levenshouding (bijvoorbeeld de cultivering van de deemoed) die tot een hogere kwaliteit van leven leidt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten