Het wordt tijd dat de mens de lange termijn gevolgen van zijn vindingrijkheid ernstig neemt. De wagen was een fantastische uitvinding. De eerste massaproductie van wagens door Ford was een technische prestatie. Maar is het wel wenselijk dat iedere vinding in massaproductie mag gaan? Je ziet nu al dat de politiek onvoldoende greep heeft op de consequenties van een veralgemeend wagengebruik en algemeen, op de consequenties van iedere vorm van massaproductie. Het probleem is de hebzucht of de 'greed' van de mens.
Vergelijk ook met snelle veralgemening van het computergebruik. Dat is een zegen zal u zeggen. Inderdaad, maar er bestaan heelwat misbruiken: virusverspreiding, computerkraken, spionage, spam, pornografie, enz... Men kan opmerken dat alle medailles nu eenmaal een keerzijde hebben en dat men dat moet aanvaarden. Akkoord, maar wat ik wil zeggen is dat men met de huidige, snelle verspreiding van goederen en diensten vaak geen controle meer heeft over de lange termijn consequenties. Neem het voorbeeld spam. Misschien was het mogelijk geweest meer controle over spam te verkrijgen indien men in het ontwerp en verspreiding van smtp e-mail meer rekening gehouden had met dit probleem. Nu lijkt het probleem onbeheersbaar geworden.
Het gevaar bestaat dat de mensheid ooit een fantastische uitvinding doet en controle verliest over een neveneffect van de snelle verspreiding ervan. (Sommige wakkere geesten hebben al gedacht aan de gentechnologie.) Gelukkig zijn er nog science fiction schrijvers die zulke neveneffecten vooraf kunnen bedenken en anticiperen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten