zondag 25 november 2007

Het verkeersprobleem is oplosbaar


Ik verbaas me er nog iedere dag over hoe lichtzinnig ons verkeersprobleem opgevat wordt. De tol die we dagelijks betalen inzake verkeersdoden, gekwetsten, vertragingen, geluidsoverlast, luchtverontreiniging en uitputting van grondstoffen is nochtans enorm. De problemen worden geaccepteerd omdat ze langzaam gegroeid zijn. Het verkeersprobleem kan echter met onderzoek en ontwikkeling opgelost worden.

Probleem is dat de overheid dit onvoldoende inziet. Op nationaal noch internationaal vlak is er sprake van een coherente aanpak. De budgetten zijn versnipperd over honderden kleine projectjes. Zelfs onze universiteiten zijn nog niet begonnen met de oprichting van faculteiten in verkeerskunde. Galileo satellietnavigatie kan bijdragen in de oplossing. Vorige week werd in Brussel voor 600 industriƫlen de openbare aanbesteding rond Galileo applicaties voorgesteld. In die aanbesteding mag van de 40 Miljoen Euro, voor ongeveer 3 Miljoen Euro aan verkeersproblemen gewerkt worden. De berg had een muis gebaard. Ik beweer niet dat de andere applicaties niet zinvol zijn, maar men spant de kar voor het paard.

Zou men niet beter starten met openbare aanbestedingen in verkeerskunde en pas daarna kijken wat Galileo kan bijdragen? Zie ook mijn artikel "de terreur van het gemotoriseerd verkeer": http://homepages.internet.lu/lahaye/autoterror.pdf

Geen opmerkingen:

Een reactie posten