dinsdag 1 maart 2022

Het gedurfde verzet van Veronica


Dit is een leuk weetje voor ‘woke’. De enige persoon die zich in het openbaar verzet heeft tegen de terechtstelling van Jezus was een vrouw. Weliswaar staat het voorval niet in het evangelie. Het is een legende die haar weg gemaakt heeft in de christelijke traditie en de kunst. Uit de verzamelde menigte langs de weg naar Golgotha staat plots een vrouw op, begeeft zich naar Jezus en droogt zijn bloedend gelaat met een doek. Gewoonlijk wordt deze daad voorgesteld als een daad van buitengewone liefde en dat is het ook. Maar deze daad is ook een statement, en voor de Romeinen zelfs een provocatie. Wie een ter dood veroordeelde ongevraagd en publiek bijstaat, verklaart zich solidair met de veroordeelde en komt in opstand tegen de veroordelende machthebbers. Moeten wij dat ook niet doen?

Met haar durf steekt Veronica schril af tegen de mannen die niet de moed hadden Jezus te verdedigen. We denken natuurlijk aan Petrus, maar we denken vooral aan de Petrussen van onze tijd. De Petrussen van onze tijd zijn wij bange katholieke en ex-katholieke 'intellectuelen' die niet durven praten over ons belangrijkste erfgoed: Jezus’ levensverhaal. Ik bedoel hier niet zozeer de geestelijken, al verdienen die ook wel kritiek voor het talmen met de rechten van vrouwen in de Kerk. Ik bedoel hier vooral wij gedoopte 50-plussers met onze -in theorie- bevoorrechte katholieke opleiding. Ons eeuwig excuus is dat we ontgoocheld zijn in de Kerk. Maar wij zijn een belangrijk deel van de Kerk. We herhalen de stem van de mainstream, we huilen met de wolven net zoals onze voorvaderen dat deden toen de Kerk nog machtig was. Misschien zijn we geen katholieke intellectuelen maar conformistische mooipraters? Laten we de schaamte over onze kostbare erfenis afleggen. Veronica leert ons een les. Zij verdient alle lof voor haar durf en haar bijstand aan een Veroordeelde die ook vandaag nog steeds veroordeeld wordt.

Ik verwijs ook naar mijn blogs: “Christus Koning” en “Quantum potes, tantum aude”.

Foto: Portaal van de Sagrada Familia in Barcelona 2013© Wim Lahaye. Sint-Veronica is trouwens de patrones van de fotografen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten