dinsdag 15 februari 2022

Demonen van het Midden


Demonen staan zoals duivels aan de kant van het kwaad maar hun werkzaamheid is subtieler. Het zijn kwade geesten die beslag leggen op de menselijke aandacht. Ze ondernemen zelf niets, maar jagen angst aan, ze brengen de mens in verwarring en verleiden hem tot het kwaad. In Harry Potter spelen ze een sleutelrol.

In de wereld van de software bestaan er ook daemons. Dat zijn stukjes programma die parallel draaien met andere software en die een bepaalde rol vervullen, zoals het actief houden van een softwarelicentie. Het woord daemon is hier goed gekozen. Demonen blijven op de een of ander manier altijd actief ook en vooral als je daar niet om vraagt.

Gelukkig geloven we niet echt in demonen. Toch heeft de demon als beeldspraak zin, omdat we op die manier een aspect van de werkelijkheid met een metafoor kunnen duiden. We zouden kunnen zeggen dat het resultaat van demonenwerking goed voelbaar is, vooral in het midden van grote opgaven. Wanneer je een grote opgave aan het vervullen bent, kan je de demon met de hamer ontmoeten. Je kijkt naar de enorme inspanning die je al gedaan hebt en plots realiseer je je dat je nog maar in het midden bent. Ook het leven zelf is een grote opgave. De Fransen gebruiken de elegante uitdrukking “le démon de midi”, de demon van het midden om de verleidingen van het midden van het leven te benoemen. De mens kan dan bezwijken (ENG: to succumb, FR: succomber) onder de demonen van het midden.

Als de levensverwachting stijgt, stijgt ook de periode waarin men zich in het midden voelt. Het zijn dus gouden tijden voor de demonen van het midden. Bezweken mensen vroeger op hun vijfenveertigste jaar aan tering of tuberculose, zo bezwijken ze nu aan burn-outs, depressies, echtscheidingen en andere werken van demonen. Met alle ellende in het leven bestaat er overigens ook een matteüseffect, zodat je meer kans maakt op een bijkomende demon als je al veel demonen ontmoet hebt. Demonen kunnen alleen met gebed en geduld bestreden worden. Hun werking is beperkt in de tijd maar de toegebrachte schade kan aanzienlijk en blijvend zijn.

Ik verwijs naar mijn Engelstalige blogs: “the Course of Love” en “A Lifelong Understanding of W.B. Yeats”.

Afbeelding: Pieter Breugel de Oude, de Val der Opstandige Engelen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten