zondag 8 november 2009

Liefdeskilometers - "Love Miles"

Ik verwijs graag naar mijn bijdrage over voedselkilometers - "food miles".

Naar analogie hiermee beschrijft George Monbiot in zijn boek 'Hitte' het begrip 'Love Miles' - liefdeskilometers. In ons dagelijks leven, voor ons werk, voor onze opleiding, voor het huishouden moeten we noodgedwongen heelwat kilometers afleggen, met auto, trein, schip of vliegtuig. Dat is op zich al uiterst problematisch voor het milieu, maar de modale burger kan zich misschien nog enigszins troosten met de al dan niet correcte gedachte dat deze verplaatsingen 'noodzakelijk' zijn en dat er geen alternatief is. (Wel merkwaardig dat de technologie van de videovergadering nog in zijn kinderschoenen staat, 40 jaar na de maanreis van Neil Armstrong en 55 jaar na die van Kuifje.)

Daarbovenop leggen we echter een gigantisch aantal kilometers af, eenvoudig om geliefden, familie en vrienden te bezoeken. Misschien bezoeken we hen omdat het lang geleden is dat we hen gezien hebben, of misschien werden we uitgenodigd op een etentje, of een groot feest. Veronderstel dat je een uitnodiging zou weigeren omdat je de af te leggen afstand te groot vindt, omdat het risico op de weg te groot is, of omdat de impact op het milieu te groot is. In onze huidige morele opvattingen lijkt dit verwerpelijk; het lijkt wel of we onverschillig zijn. Ons milieubewustzijn is nog niet voldoende ontwikkeld om de milieu-impact van de reis zelfs maar te overwegen.

Zo zijn er mensen die wekelijks honderden kilometer afleggen met de wagen om familie of vrienden te bezoeken. Voor een huwelijk in een internationaal gezelschap stappen soms tientallen mensen in het vliegtuig naar een ander land of een ander continent. Voor een eenvoudige receptie rijden mensen vaak honderden kilometer omdat ze geen andere geldige reden zien om de uitnodiging te weigeren. Je kan toch niet zeggen dat je het te ver vindt?

Daarmee wil ik niet zeggen dat verplaatsingen naar geliefden niet 'noodzakelijk' kunnen zijn. Maar toch: het wordt tijd de opvattingen hierover te wijzigen. Men moet stilaan rekening gaan houden met afstand. Wie een verre reis naar zijn geliefden vermijdt, toont zijn liefde voor de planeet en daarmee ook voor zijn geliefden. Het is niet omdat men op een evenement niet aanwezig is, dat men niet houdt van de organisatoren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten