zondag 20 december 2009

Blaise Pascal, Kopenhagen, winterprik en kerstmarkt


Blaise Pascal opperde reeds dat alle onheil dat de mens overkomt, voortkomt uit het feit dat een mens niet in staat is stil te zitten in een kamer. Het edele genie kan niet van banden met de milieubeweging verdacht worden, maar in de context van Kopenhagen lijkt deze idee nog aan waarde gewonnen te hebben. De mens is inderdaad overaktief en moeilijk te stoppen. Steeds op zoek naar het beste voor zichzelf en voor zijn geliefden is de mens rusteloos, en steeds verbruikt hij daarbij natuurlijke rijkdommen en stoot hij CO2 uit.


Dat ondervonden we nog maar eens bij de laatste 'winterprik'. (Als het tegenwoordig sneeuwt, dan zeggen we niet meer dat het sneeuwt, maar dat we 'een winterprik' krijgen, alsof de eigenlijke winter nog moet komen, maar blijkbaar kunnen we zowel in december als in maart nog een winterprik krijgen.) Uw dienaar genoot de twijfelachtige eer bijgedragen te hebben tot een nieuw filerecord, zeg maar milieuramp, naar aanleiding van de laatste winterprik: een slordige 500 km file op onze Belgische wegen. Enerzijds bestaat er een 'geloof' dat dergelijke winterprikken een gevolg zijn van onze CO2 emissie, anderzijds is het duidelijk dat deze winterprikken op zichzelf nieuwe milieurampen teweegbrengen omwille van de chaos die ze veroorzaken op onze wegen.


Onze overaktiviteit is bijzonder in de adventstijd goed waar te nemen, alsof de komst van de Mensenzoon een extra kooplust teweegbrengt. Een kerstmarkt bezocht je vroeger door op een zaterdag de bus naar Aken te nemen. Vandaag kan je in iedere stad op zondag kerstmarkt genieten, de crisis heeft blijkbaar het aantal winkelzondagen nog verhoogd. Vandaag sta ik aan de kant van de Farizeeën die de Sabbat gerespecteerd willen zien. Blaise Pascal zou ongetwijfeld hetzelfde denken; de arme man is nooit getrouwd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten