zaterdag 16 augustus 2014

Antireligiositeit


Wie is er bang voor religie? Blijkbaar heel wat mensen als ik Facebook lees. In hun opvatting zijn religies achterlijk en gevaarlijk en is een a-religieuze maatschappij veilig en verdraagzaam. Maar is dat wel een verdraagzame opvatting? En is dat niet kwetsend tegenover mensen die een religie belijden? Mensen die we niet langer mogen discrimineren omwille van hun huidskleur of hun etnische herkomst, maar nu misschien wel omwille van hun "gevaarlijke" godsdienst? Is antireligiositeit werkelijk zo onschuldig als het lijkt? En is het ook niet een beetje "achterhaald"?

De mainstream cultuur moet dringend meer respect opbrengen voor de verschillende religies. Waarom hebben we nog godsdienstvrijheid als je je godsdienst niet zichtbaar mag belijden? Men moet beginnen met respect in de scholen. Er moet ook dringend een einde komen aan de angsthazerij van de katholieke intellectuelen op dit vlak.

Meer daarover in mijn zomeressay op Willemshome, met als (toegegeven) controversiĆ«le titel: Antireligiositeit is de nieuwste vorm van vreemdelingenhaat. Ook mijn vroegere blogs: Het plezier van het zoeken en Mainstream versus democratie gaan in die richting.

1 opmerking:

  1. Dit onderwerp gaf aanleiding tot een levendige discussie op Facebook. Een interessante vraag was of een religie kan gescheiden worden van haar "uitwassen". Heeft iedere religie een zuivere kern die naar vrede streeft? (Voor mij is dit een geloofspunt.)
    Ook doken belangrijke vragen op rond de verhouding tussen seculiere staat en de religies van minderheden. Gezond verstand, bereidheid tot dialoog en verdraagzaamheid zijn meer dan ooit noodzakelijk.

    BeantwoordenVerwijderen