woensdag 2 juli 2014

De Rechtvaardiging van onze Tijd


Ik schrijf Rechtvaardiging en Tijd met hoofdletter. Onze Tijd is zeer waardevol geworden. Time is Money en tijdverlies is de ergste van alle hedendaagse zonden.

Maar waarom Rechtvaardiging? Rechtvaardiging is een begrip dat we leerden kennen bij de opkomst van het protestantisme. Wat doe je als je een fout maakt? De rooms katholieke Kerk had daar een geniale oplossing voor. Je kan biechten of een aflaat verwerven. Maar wat als dat niet mogelijk is, zoals in het protestantisme? Rechtvaardiging is dan de enige mogelijkheid van de kwelling van een gemaakte fout verlost te raken.

Welnu, dit probleem stelt zich vandaag opnieuw, en wel met de besteding van onze tijd!  Fugit irreparabile tempus. De tijd gaat onherstelbaar voorbij. Tijdverlies is vandaag de ergste zonde en dat betekent dus dat we ons toenemend moeten rechtvaardigen als we tijd verliezen. (Biechten kan theoretisch ook nog.)

Hebt u ook gemerkt dat u zich steeds meer moet verantwoorden, ook al hebt u een zeer eervolle tijdbesteding? Misschien bleef u wat langer op uw werk, of was u geblokkeerd in de file. U hebt alles opgeruimd in de sportvereniging van uw kinderen en zo ging de tijd onherstelbaar voorbij. U hebt niet getreuzeld of gelanterfant. U hebt zeer plichtbewust het onderste uit de kan van uw tijd gehaald. Welnu, u moet zich toch steeds meer rechtvaardigen tegenover uw baas, uw vereniging , uw partner en vooral tegenover uzelf.

Hoe dat komt is een interessante vraag en die vraag behandelt de Duitse socioloog Hartmut Rosa in zijn werk "Beschleunigung" (Versnelling). Meer daarover in een volgende blog.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten