woensdag 30 mei 2012

Sun-Tzu: De Kunst van het Oorlogvoeren

Dit boek was erg populair in de jaren '90 als management literatuur. Het bevat oude Chinese wijsheden van meester Sun Wu, een raadgever van de Chinese keizer, ongeveer uit dezelfde tijd als Confucius. Filosofie van de krijgskunde en realpolitik, zeer goed vergelijkbaar met 'Il Principe' van Machiavelli.

Het gaat hier niet om een 'doel-wettigt-middelen' filosofie. Meester Sun wil vooral de troepen van de keizer beschermen en de vrede bewaren. Hij gaat na wat de kritische succesfactoren zijn van een goed leger. Daarbij vermeldt hij de klassiekers: de training van soldaten en officieren, de discipline, de getalsterkte, het voordeel van het terrein, enzoverder. Maar een kritische succesfactor is volgens hem ook: de nauwkeurigheid en de onpartijdigheid in het uitdelen van beloningen en straffen.

De belangrijkste raadgeving die hij aan de bevelhebbers geeft, is niet ten strijde te trekken als je niet kan overwinnen. Het lijkt super evident, maar dat is het niet. In oorlogen en andere management aangelegenheden spelen vaak factoren mee als ijdelheid, hoogmoed, jaloezie en menselijk opzicht. In dat verband is dit boek ook lezenswaard voor hedendaagse politici en bewindslieden. Het kan ons nogal wat krakeel besparen. Zie ook Confucius.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten