woensdag 25 januari 2012

Braunschweig


Braunschweig profileert zich als de stad van het verkeer. Deze prachtige locomotief ziet u wanneer u uit de Hauptbahnhof komt. Naar verluidt werd de eerste spoorweg in Duitsland vanuit Braunschweig aangelegd. (België had wel de primeur op het Europese vasteland.)

De ganse stad ademt dit thema en iedereen werkt mee aan dit imago. De universiteit heeft een serieus instituut voor verkeerskunde dat zich bezighoudt met mobiliteitsproblemen, spoorwegkunde, enzoverder. Ik mocht hier te gast zijn bij de start van het GaLoROI project voor de introductie van Galileo satellietnavigatie in de spoorwegen. Het staat er vol Märklin-maquettes die dienen als testopstellingen (een droomjob!). Er zijn talrijke spin-off bedrijven die nieuwe technologie leveren aan de spoorwegen.

Een verstandige keuze van Braunschweig! Verkeerskunde als interdisciplinaire wetenschap wordt belangrijk in het licht van onze gigantische mobiliteitsproblemen! Bovendien is het verstandig je als regio te profileren in iets. Dan kan je daarin een kritische massa opbouwen. Maar dat houdt ook in dat je je minder profileert in andere dingen. Willen wij in onze regio niet teveel in alles goed zijn? Met als gevolg dat we onvoldoende profiel hebben?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten